Naša priča počinje osnivanjem firme za proizvodnju začina 1998. godine u Velikoj Kladuši...

Želeći svojim sugrađanima i svojoj državi ponuditi nešto ˝domaće˝, porodica Mezildžić donosi odluku o pokretanju proizvodnje mješavine prirodnih začina kao dodatak jelima prilikom kuhanja te osniva firmu pod nazivom ˝KolMix˝ d.o.o. Historija naše firme ˝KolMix˝ d.o.o. utemeljena je proizvodnjom našeg prvog proizvoda pod nazivom ˝KolMix- mješavina začina sa povrćem˝ 1998. godine u Velikoj Kladuši.
Nakon plasmana našeg prvog proizvoda na tržište te odlične ocjene koju smo dobili od strane naših potrošača, naš tim odlučio je kupcima ponuditi još vrsnih proizvoda pod našim brendom ˝KolMix˝.
Brojna istraživanja, analize te pripreme doveli su nas do ideje da svoju ponudu dopunimo mješavinama začina te je proizvodnja istih uskoro i počela. Na tržište smo nakon kratkog vremena lansirali ˝Mješavinu začina za piletinu˝, ˝Mješavinu začina za gulaš˝, te ˝KolMix ljuti začin˝, koji
su svakako obogatili i dodatno začinili razna jela, te smo našu ˝KolMix- mješavinu začina sa povrćem˝ počastili novim nazivom ˝KolMix dodatak jelima s povrćem˝.
Zahvaljujući velikom naporu i trudu našeg tima koji godinama surađuje, firma ˝KolMix˝d.o.o. nastavila je svoju ekspanziju tokom godina kako na proširenom prostoru firme, tako na povećanom broju uposlenika i svakako na sve većem broju novih artikala u ponudi.
Iz godine u godinu u naš asortiman dodavali smo nove proizvode kako bi naša ponuda bila što veća kada je riječ o proizvodima korištenih prilikom kuhanja. Tako je i nastala ideja o stvaranju novog brenda iz KolMix-a – ˝Pomoć pri kuhanju˝. Ovu smo misiju započeli 2013. godine kada smo vam na tržištu ponudili ˝Prašak za pecivo˝13 g i ˝Vanilin šećer˝10 g, a sada smo je proširili sa 25 novih začina u staklenkama za koje se nadamo da će naći put do vaše kuhinje i vašeg srca.
Nakon 17 godina iskustva, te 10 godina uspješne proizvodnje različitih mješavina začina za domaće tržište i za poznate svjetske trgovačke lance pod
njihovim robnim markama; 8 mješavina začina za Hofer, 4 mješavine začina za Mercator i mnoge druge, odlučili smo napraviti i brend za domaće tržište pod nazivom ˝Mixes˝. Za početak vam ˝Mixes˝ nudimo kao 4 različite mješavine začina, koje u sebi sadrže prirodne sastojke ,te vam omogućuju brzu i jednostavnu pripremu jela.
Osvrćući se na godine iza nas, te posmatrajući 2015. godinu, sa sigurnošću možemo reći da je to godina sa velikim postignućima i rastom za firmu ˝KolMix˝ d.o.o.. Pored kupovine nove linije za pakovanje začina u staklu, dvije linije za pakovanje svih vrsta žitarica, oraščastih plodova i mahunarki, te zasebnu kartonirku, rezultiralo je proizvodnjom začina u staklu, pakovanjem riže kako u vrećicama tako i u kutijama sa vakumskim pakovanjem. Pored toga, na postojećim linijama ˝KolMix˝ u 2015. godini proširuje svoj asortiman za nove 4 mješanice pod brandom KolMix ˝Mixes˝, te 6 juha u malom pakovanju.
Rižu, palentu i griz pakujemo pod brandom „ Zlatno Zrno“ te vam za sad nudimo 4 različite sorte riže, 2 različite palente i griz.
Naš bogat asortiman danas čine 67 različitih proizvoda, od kojih i naša 3 brenda: „KolMix“, „Pomoć pri kuhanju“ i „Mixes“. Također sa ponosom možemo reći da broj naših uposlenika danas jeste 40. Put do uspjeha su sigurnost potrošača i kvaliteta proizvoda. ˝Kolmix˝ proizvodi visoke su kvalitete, praktični su i sigurni zbog odabranih kvalitetnih sirovina, znanja i modernih tehnoloških procesa kojima se koristimo prilikom proizvodnje i pakovanja istih. Prilagođeni su različitim internacionalnim pripremama jela, njegujući osobitosti i posebne note lokalnog okusa.

Naš primarni cilj jeste zaštita zdravlja potrošača te je sigurnost hrane sastavni dio sustava upravljanja ˝KolMix-a˝ d.o.o. Uzimajući u obzir tržišnu orijentaciju preduzeća ˝Kolmix˝ d.o.o., kvalitet proizvoda i usluga koje nudimo mora biti na prvom mjestu. U ovom momentu realizacija sistema kvaliteta je na evropskom nivou, samim tim smo trenutno i jedina firma u Bosni i Hercegovini koja posjeduje IFS (International Featured Standards) certifikat. Ovaj certifikat predstavlja respektabilnu potvrdu ostvarenja visoke razine kvalitete i sigurnosti proizvoda, te usklađenosti proizvoda sa zahtjevima norme trgovačkih lanaca u zemljama EU-a. Od certifikata posjedujemo i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), koji služi za pronalaženje analiza opasnosti i utvrđivanje preventivnih mjera kojima se rizik nastanka potencijalno opasne hrane za ljudsko zdravlje svodi na minimum ili potpuno uklanja.